Rini Wagtmans
In het brede vlak links kunt u Rini vergezellen naar een nieuwe interessante ontmoeting.

“Het blijven voor mij bezige dagen, die ik echter nooit had willen missen.”
Onderstaand treft u enkele
verhalen met een moraal, 
waaruit een ieder zijn of haar 
profijt kan halen.
© Rini Wagtmans 2013
De vogelkooitjes

“Ik neem u mee naar een voorbeeld over een ondernemerswet – meer een natuurwet – die ik mezelf voorschreef. Een product dat veel rotzooi achterlaat, is geen goed product. Het valt te scharen in het principe cradle to cradle. Wees u bewust van uw complete product en dus ook van uw afval.”

“Ik was ooit op bezoek in Domodedovo (Rusland) en wandelde, nieuwsgierig naar het onbekende, door het buitengebied van dat stadje. Ik zag veel, leerde nieuwe dingen en verbaasde me over een aantal mensen in een groot berkenbos. Ze waren aan het snoeien en gooiden het afval op een grote hoop om het vervolgens te verbranden. Dat beviel me niet, ik vroeg of ze ermee wilden stoppen. Ik had een ingeving, ik zou er vogelkooitjes van kunnen maken.

 

Ik maakte een afspraak met gevangenissen in de omgeving waar ze van het snoeiafval onder-delen gingen maken voor de vogelkooien. Vanuit Rusland liet ik deze onderdelen transporteren naar Sint Willebrord waar ze in elkaar werden gezet. Via de boerenbond en de tuincentra vonden de kooitjes hun weg naar de consument voor een prijs van fl.28,-.  Ik kocht de onder-delen van berken in Rusland voor fl. 4,50 en verkocht de complete kooitjes aan de verkopers voor fl. 14,-. Het waren duizenden vogelkooitjes die een levensduur hadden van tien tot vijftien jaar.

 

Er werd niet meer verbrandt, er was in het bos alleen nog maar natuurlijk afval dat als voedsel kon dienen voor de dieren.”

 

 

Domodedovo (Домодедово) is een Russische stad in de oblast Moskou die 37 kilometer ten zuiden ligt van Moskou. De stad is in 1900 gesticht als een nederzetting naast een spoorwegstation met dezelfde naam. De naam van de stad is afgeleid van een dorp dat dichtbij Domodedovo ligt, waarvan bekend is dat het al bestond sinds 1410. De plaats kreeg de status ‘stad’ in 1947. De grootste luchthaven van Moskou genoemd naar Domodedovo, ligt een paar kilometer van de stad.

 

De vogelkooitjes