Rini Wagtmans
© Rini Wagtmans 2013
1964  Zieke Rini vlucht uit bed en wint
Winnaar van de Acht van Chaam bij de nieuwelingen in 1964.
In een sponsorjack van G.Hense te Wernhout.

Uit zijn erelijst van 1964 blijkt dat Rini een heus talent is: negentien overwinningen en 56 maal bij de eerste tien. Rini kreeg steeds meer ‘dat gevoel’ dat nog eens extra werd versterkt door dat hij andere bekende renners kon lossen. Renners als René Pijnen, Wim Dubois, Wim de Wilde en Gaby Minneboo hadden ineens een heel erg harde dobber aan de man uit Sint Willebrord. De fiets van Rentmeester heeft ondertussen plaats gemaakt voor een Remy, waarvoor het geld werd ingezameld door zijn supportersclub onder aanvoering van de enthousiaste Frie Thijs.

Rini is erg gedreven en de kop boven een artikel in De Stem van 29 juli 1964 spreekt boekdelen:

‘Zieke Rini Wagtmans vlucht bed uit en wint.’

Hoe mooi wordt de overwinning van de Acht van Chaam bij de nieuwelingen omschreven:

“Wie zou in de eindsprint een einde maken aan zijn mooie droom? Niemand, niemand, maar dan ook niemand. Want met een onnavolgbare rush zoefde Rini op de witte streep af. Zijn rug gekromd als een strak gespannen boog, de vermoeide benen in het snelste op te brengen tempo rondslingerend. Geen mens die deze Rini Wagtmans, hoe ziek hij ook was, kon houden. De triomfmars was voor hem. De missen zochten zijn shirt tussen tal van anderen. Rini had niet voor niets zijn ziekbed verlaten.”

Ook de bondscoach van de amateurs, Joop Middelink, blijft het niet onopgemerkt. Na een eerste gesprek en veel moeite om een ploeg te vinden biedt de KNWU uitkomst: op voorspraak van Middelink mag Rini naar de Ronde van Denemarken. Rini is jong, groen en onervaren maar hij wint. Hij verdient er een plaats mee bij Dextro-Energen, de ploeg van Wim van Beek.