Rini Wagtmans
© Rini Wagtmans 2013
1965  We hebben er weer een’
Rini in zijn shirt van Dextro Energen tijdens het WK van San Sebastian in 1965

In dienst van de Dextro Energen ploeg van ploegleider Wim van Beek rijdt Rini in maart 1965 de Ronde van Zuid-Holland voor amateurs. Rini is nog maar achttien, een nieuweling, en rijdt als dispensatierenner mee. Hij is echter de sensatie van de dag. Achter de sterke Harry Steevens wordt hij tweede.

Theo Koomen kopt als verslaggever van de Volkskrant de volgende dag een mooie titel boven het verhaal van Rini:

“We hebben er weer een!”

Het verslag gaat als volgt verder:

“Een krullenkop, felle ogen, de lippen van Wout, dit is Rini Wagtmans, die zich in een zware Ronde van Zuid-Holland tot een veelbelovend renner ontpopte. Het startte allemaal met zijn lange slopende rush. Ontredderd haakte Eddy Beugels af. Verblekend tot een vaatdoek richtte Henk Vogels zich op. Nol Kloosterman, de rouleur, hapte naar adem. Zelfs Berth van Dorth, gedurende de hele vlucht een ‘plakker’, voelde de benen verstijven. Alleen de kleine Wagtmans beantwoordde, verbeten strijdend Steevens’ uitdaging.”

Het was het begin van een ijzersterk seizoen, waarin Rini kon samenwerken met Marijn de Bruijn. Hij kreeg een goed salaris en was onafhankelijk. Rini reed zelfs het wereldkampioenschap in San Sebastian